Jeśli lubicie frytki, to mam coś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam.
Składniki:
1 kg ziemniaków Irys
0,6 kg pieczeni wołowej
1 główka kapusty pekińskiej
kilka pomidorków koktajlowych
olej rzepakowy do smażenia frytek
Marynata do mięsa:
2-3 łyżki sosu walchester
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę
Dresing do kapusty pekińskiej:
2 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum 1 godzinę.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone wrzucić do zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać olej i partiami wrzucać pokrojone ziemniaki. Smażyć do zrumienienia się na złoto. Wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W międzyczasie na grilu elektrycznym lub patelni grillowej ułożyć cienkie plasterki wołowiny i smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty. Oczywiście jeśli ktoś woli bardziej krwistą, czas smażenia powinien być odpowiednio krótszy.
Kapustę umyć i zszatkować, doprawić solą pieprzem, cukrem, olejem i octem winnym. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Na talerz wyłożyć frytki, mięso i sałatkę. Posolić frytki bezpośrednio przed podaniem. Smacznego.
wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńAle pycha
OdpowiedzUsuńZatem proponuję zrobić.
Usuń