Fasolka szparagowa jest jak najbardziej na czasie, więc dzisiaj proponuję sałatkę właśnie z nią w roli głównej. Ciężko trochę, gdy tak jak w moim przypadku trzeba przebrać każdy srąg, bo choć fasolka na działce obrodziła, to niestety ma łyko. Niemniej polecam bo jest pyszna.
Składniki:
700 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
2 małe czerwone cebulki
2 gałazki szczypiorku
1 zółta papryka
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek miety
Dresing:
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka cukru
kilka płatków chili
5 listków świeżej pokrojonej mięty
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sposób przygotowania:
Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości...około 30 minut, ostudzić. Paprykę i cebulę drobno pokroić w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, listki mięty i tymianku. Wszystko wrzucić do duzej miski , dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Składniki dresingu połączyć ze sobą w słoiku, zamknąć słoik i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Można podawać...Smacznego.
Ależ pyszna musi być
OdpowiedzUsuń