niedziela, 17 sierpnia 2014

Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem

Po watróbce w pomarańczach, to kolejny przepis na jej pyszne przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie.


Składniki:

0,5 kg wątróbki wieprzowej
2 średnie cebule
2 twarde jabłka
3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego 
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka majeranku
mąka do panierowania
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką.


Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę, jabłka  i wszystko zalać winem. Dusić, do momentu  ulubionego wysmażenia, nie zapominając jednocześnie, że jabłka nie powinny się rozpaść, około 5 minut.


Posypać majerankiem, solą i pierzem, podawać bezpośrednio po doprawieniu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...