Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka oliwy
Składniki na masę:
200 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki mrożonych malin
Dekoracja:
listki melisy
mrożone maliny
płatki migdałów
cukier puder
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać stopione masło i purre z dyni. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.
Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość.
prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCudnie wygląda, idealnie zwinięta :)
OdpowiedzUsuńJak biszkopt jest dobrze zrolowany, to i zwijanie niestraszne, pozdrawiam.
Usuń