niedziela, 28 grudnia 2014

Rolada dyniowa z mascarpone i malinami



Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta.



Składniki na biszkopt: 

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka oliwy

Składniki na masę:

200 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki mrożonych malin

Dekoracja:

listki melisy 
mrożone maliny
płatki migdałów
cukier puder


Sposób przygotowania:


Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z  termoobiegiem na około 20-25 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać stopione masło i purre z dyni.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.



Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut.



Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość.


Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy, posypać  uprażonymi na suchej patelni kawałeczkami migdałów. Udekorować listkami melisy i malinami. Na koniec wszystko opruszć cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie można podawać. Smacznego! 

4 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...