Składniki:
1 kg filetów ryby ( u mnie sola)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 cebule
150 g koncentratu pomidorowego,
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 goździki
6 ziarenek pieprzu,
sól, pieprz, cukier...do smaku
1/2 szklanki wody
olej do smażenia
mąka
2 jajka
Sposób przygotowania:
Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy
W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy, przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby.
Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba się nie rozpadnie, a sama panierka wcale nie jest gruba.
Do miski układamy warstwę upieczonej ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy.
Ryba idealnie smakuje następnego dnia, choć znam osoby, której jedzą ją na ciepło....Polecam przepis i życzę smacznego!
Ciekawy pomysł z zamianą na solę ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam z morszczuka, mintaja i dorsza, solę lubię najbardziej. Zresztą ryba po grecku nie wskazuje na gatunek ryby jakiej użyjemy, panuje tu pełna dowolność, choć pangi bym nie użyła.
Usuń