Przy niedzieli zapraszam na szybkie ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne.
Składniki na ciasto:
500 g mąki wrocławskiej
150 g cukru pudru
200 g masła
6 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dżem jabłkowo-aroniowy ( u mnie domowy )
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać miękkie masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki.Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części. Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć równy prostokąt lub kwadrat i podzielić go na równe małe ciasteczka
( u mnie 4 na 4 cm).Następnie postępować zgodnie z instrukcją na obrazku
Piec około 15 -17 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia