Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
solidna szczypta curry w proszku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
bułka tarta grubo mielona do panierowania
Farsz grzybowy:
500 g grzybów leśnych u mnie podgrzybki i maślaki
1 średnia cebula
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Świeże grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię maslo i pokrojoną drobniutko cebulę. dorzucić odsączone, umyte grzyby. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać przyprawy i pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z grzybów i uformować kulkę, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek.
Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego
A to dla mnie niespodzianka :D Takich kulek jeszcze nie jadłam, nie robiła, nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację :) Pozdrawiam serdecznie :)