Składniki :
2 serki pleśniowe bez dodatków ( u mnie brie)
paczka wiórek kokosowych
łyżka kwaśnej gęstej śmietany
Sposób przygotowania :
Ser pokroić w kostkę i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub czosnku.Przełożyć do miski, dodać śmietanę i łyżkę wiórek. Porządnie wyrobić na jednolitą masę.Formować dłońmi małe kuleczki i obtaczać w wiórkach.Przekładać bezpośrednio na talerz. Świetnie smakują zarówno same jak i z winogronem czy mandarynami. Polecam.
Genialne!!!! To jest rewelacja.
OdpowiedzUsuńProwadziłam kiedyś biuo firmy cateringowej we Wrocławiu. Takie kuleczki często się pojawiały na bankietach wydawanych na stojaco bez sztućców w towarzystwie tartinek, wytrawnych ptysiów czy śliwek w boczku na wykałaczce. Te maleństwa nie dość, że zawsze się ładnie prezentowały, to jeszcze były pyszne. Stąd pomysł, aby je zrobić.
Usuńjestem pod wrażeniem takich ciasteczek rafaello nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyjaśniłam powyżej skąd pomysł.
Usuń