Jeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki.
Składniki:
1 kg brukselki
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków bazylii
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego.
Witam!Dzisiaj własnie mam zamiar ugotowac brukselkę z bułeczka tartą jako ciepłą przystawkę do pieczonego kurczaka . Dam znać co z tego wyszła.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałem się z gotowaniem brukselki w mleku. Czy dzięki temu zabiegowi brukselka pozbywa się nieprzyjemnej goryczki? Nie ukrywam, że właśnie ona przeszkadza mi w tym warzywie najbardziej przez co rzadko ją gotuję.
OdpowiedzUsuń