środa, 19 listopada 2014

Brukselka gotowana w mleku

Jeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie  jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki.





Składniki:

1 kg brukselki
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków bazylii


Przygotowanie:

Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą  i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Witam!Dzisiaj własnie mam zamiar ugotowac brukselkę z bułeczka tartą jako ciepłą przystawkę do pieczonego kurczaka . Dam znać co z tego wyszła.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałem się z gotowaniem brukselki w mleku. Czy dzięki temu zabiegowi brukselka pozbywa się nieprzyjemnej goryczki? Nie ukrywam, że właśnie ona przeszkadza mi w tym warzywie najbardziej przez co rzadko ją gotuję.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...