Składniki:
700 g dyni hokaido
700 g ligawy wołowej
2 średnie cebule
1 czerwona papryczka peperoni
10 czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka czubricy
1 łyżka świeżego cząbru
150 ml czerwonego wina półwytrawnego
150 ml bulionu wołowego
150 ml bulionu wołowego
garść kolendry
sól morska, pieprz i wędzona papryka w proszku do smaku
sól morska, pieprz i wędzona papryka w proszku do smaku
1 łyżeczka tymianku
4 zabki czosnku
oliwa
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 1,5 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 20-25 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam z 1/3 papryczki. Zalać rosołem i winem, dusić do miękkości mięsa. Dodać pozostałe przyprawy i upieczoną dynię. Dusić jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły.
Podawać gorący z pieczywem ewentualnie ryżem...Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia