Składniki na krokiety :
700 g ziemniaków
1 średnia czerwona cebula
2jajka
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka gałązek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Farsz:
20 dkg startego żółtego ostrego sera
Sos :
2 prawdziwki, u mnie 350 g
2 łyżki masła
150 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, pokrojone w plasytry grzyby. Dusić na małym ogniu do miękkości około 20 minut. Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką sosu spod grzybów. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
Na talerzu ułożyć gorace krokiety, polać sosem, udekorować listeczkami pietruszki i podawać. Smacznego
złociutkie krokieciki i ten pyszny sosik, kupuje to :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńZROBIŁAM WCZORAJ NA OBIAD, ZAMIAST BORÓWIÓW, URZYŁAM PODGRZYBKÓW, PYCHA , DZIĘKI ZA PRZEZPIS, ALINA.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakowały, pozdrawiam.
Usuńsuper super danie i nie drogie,pychotka.gratuluje
OdpowiedzUsuń