Składniki na 12 porcji:
1 op. ciasta francuskiego 350g
500 g obranej dyni hokaido
15 cm grubego białego pora
12 plastrów szynki parmeńskiej
24 pomidorki koktajlowe
200 g sera mozzarella
100 g startego sera morskiego
solidna garść rukoli
2 łyżeczka suszonej bazyli
łyżka świeżego tymiannku
listki świezej bazyli
2 zabki czosnku
sól morska i pieprz do smaku
1 jajko
oliwa
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać solą, suszoną bazylią, tymiankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i opcją grila na około 20-25 minut... ( użyłam blaszki do grilowania stąd wzorki na dyni). Wyjąć na talerz. Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, posypać solą i udusić prawie do miękkości. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią. W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut.
Wyglądają przepięknie! Aż wiadomym jest, że mając je przed sobą, na jednej się nie skończy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam.
Usuń