piątek, 17 października 2014

Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską

Dzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam.



Składniki na  12 porcji:

1 op. ciasta francuskiego 350g 
500 g  obranej dyni hokaido
15 cm  grubego białego pora
12  plastrów szynki parmeńskiej
24 pomidorki koktajlowe
200 g sera mozzarella
100 g startego sera morskiego
solidna garść rukoli
2 łyżeczka suszonej bazyli
 łyżka świeżego tymiannku
listki świezej bazyli
2 zabki czosnku
sól morska i pieprz do smaku
1 jajko
oliwa
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać solą, suszoną bazylią, tymiankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z  termoobiegiem  i opcją grila na  około 20-25 minut... ( użyłam blaszki do grilowania stąd wzorki na dyni). Wyjąć na talerz. Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pora, posypać solą i udusić prawie do miękkości. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią.  W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. 



Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami rukoli, choć swietnie smakują również na zimno. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie! Aż wiadomym jest, że mając je przed sobą, na jednej się nie skończy.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...