Składniki na 3 porcje:
500 g wątróbki wieprzowej
1 duża cebula
sól i pieprz d smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania
Sos kaparowy:
50 g kaparów
2/3 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki
1 łużka masła
2 żółtka
sok z połowy cytryny
cukier i pieprz do smaku
szczypta czerwonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić ze ścięgien. Pokroić pod skosem i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę i poddusić do ulubionego momentu wysmażenia. Doprawić sola i pieprzem.
W międzyczasie przygotować sos.. W rondelku rozgrzać masło i wsypać mąkę, Postępować jak w przygotowywaniu besZamelu, dolać rosół, wlać roztrzepane zółtka i ciagle mieszajac dodać zmiksowane kapary, sok z cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone
kapary.
Wygląda super! A że lubię wątróbkę więc na pewno z chęcią coś takiego przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńPolecam i proszę o opinię, pozdrawiam.
UsuńWątróbki faktycznie ma być tylko 50g?
OdpowiedzUsuńWitaj
UsuńOczywiście 500 g :) Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiam.