czwartek, 23 października 2014

Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym

Dzisiaj zapraszam na koleje danie z wątróbką w roli głównej, tym razem wieprzową. Potrawa szybka, smaczna i niedroga, więc z cyklu takich, które bardzo lubię. Polecam zawlennikom podrobów i zapraszam po przepis.



Składniki na 3 porcje:

50 g watróbki wieprzowej
1 duża cebula
sól i pieprz d smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania

Sos kaparowy:

50 g kaparów
2/3 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki 
1 łużka masła
2 żółtka
sok z połowy cytryny
cukier i pieprz do smaku
szczypta czerwonej słodkiej papryki



Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym  i oczyścić ze ścięgien.  Pokroić pod skosem i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę i poddusić do ulubionego momentu wysmażenia. Doprawić sola i pieprzem.

W międzyczasie przygotować sos.. W rondelku rozgrzać masło i wsypać mąkę, Postępować jak w przygotowywaniu besZamelu, dolać rosół, wlać roztrzepane zółtka i ciagle mieszajac dodać zmiksowane kapary, sok z cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone
kapary. 


Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną papryka. Podawać z pieczywem , ryżem lub ziemniakami. Smacznego

2 komentarze:

  1. Wygląda super! A że lubię wątróbkę więc na pewno z chęcią coś takiego przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...