Składniki na ciasto:
200 g mąki wrocławskiej
70 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
2 żółtka
25 ml zimnej wody
Masa :
6 łyżek cukru
250 g ricotty
2 jajka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
500 g śliwek
150 g borówki
150 g borówki
Cukier brązowy do posypania
Płatki migdałów do posypania
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego.
Ale pysznie wygląda. Mniam. Z chęcią zjadłabym kawałek :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, był smaczna, bardzo smaczna.
UsuńKolory ma piękne :) Jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńJak napisałam we wstępie smak i wyglad się pokrywają.
Usuń