Składniki:
1 kg karczku b/k
1 kg cebuli
0,5 l piwa ciemnego korzennego
1 czubata łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
5 goździków
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Karczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano.W międzyczasie w garnku zagotować piwo z miodem i goździkami. Dodać podsmażone mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu.
Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje kwestia gustu, jak zawsze. Życzę smacznego!
Wybrała Pani karczek na słodko z tego co widzę. Osobiście proponowałbym, aby sam karczek zamarynowała Pani kilka godzin wcześniej w ostrych przyprawach: papryka ostra, ew. chilli, plus czosnek a dopiero wrzuciła Pani na patelnię. Robiłem właśnie podobną wersję co Pani ale z takim karczkiem. Wszystkim bardzo smakowało, a wcale nie było ostre. Mięso marynowane wcześniej nabiera aromatu
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to danie nie wymaga marynowania. Cebula , piwo i odpowiednia ilość pieprzu i gożdziki zapewniają cudowny smak, a mięso jest mięciutkie i soczyste. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
Usuń