niedziela, 7 grudnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu

Jak mówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty.


Składniki:

1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g)
1 średnia czerwona cebula
5 suszonych daktyli
5 suszonych moreli
1 łyżka miodu
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki przyprawy do pierników
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i  daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie :) a ja dzisiaj robiłam kapustę śląską z czerwonej :) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariolu, dziękuję za odwiedziny i komentarz. Zajrzałam do polecanego przez Ciebie przepisu, ale to nie moja bajka. Lubię lekkie surówki, a tam jest i boczek i smalec,,,tłusto. Wiem jednak, że taka jest kuchnia ślaska, więc rozumiem zachowanie tradycji przepisu. Pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...