piątek, 12 grudnia 2014

Śledzie z granatem i rodzynkami

Dzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszczą u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulę świetnie balansuje smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu. 




Składniki:

5 matiasów 
1 duża czerwona cebula
1 granat
pół papryczki chili
garść rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/3 szklanki oleju
szczypta cukru

woda i pół szklanki mleka 



Sposób przygotowania:

 Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu, rodzynki i pokrojone drobniutko chili. W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz.

Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie. Mieszamy i pozostawiamy na minimum 30 minut do połączenia się smaków. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Wygląda to apetycznie, wypróbuję, ale mam uwagę co do ułożenia sztućców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, a jaką? To nie jest talerz, tylko naczynie ogólne. Sztućce stanowią jedynie dekorację. Dziękuję za wizytę, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Robiłem, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze smakowały. Następnym razem proszę o zdjęcie. Pozdrawiam :0

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...