Składniki:
1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto
700ml wywaru z antrykotu
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
10 cm jasnego pora
2 marchewki
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 gałązki świeżego tymianku
garść listków świezej bazylii
2 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta chili w proszku
50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka.
Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem i dusić 30 minut.
Po tym czasie dodać wino i pomidory w puszce, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić kolejne 30 minut, aż pomidory się rozpadna i część płynu wyparuje.
Na 5 minut przed końcem dodać ocet balsamiczny. Flaczki zdjać z ognia, dorzucić porwane listki bazylii i parmezan. Przykryć i pozstawić na 2-3 minuty aż parmezan się vrozpuści i dodatkowo zagęści nasze danie, Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Ach, pycha :) uwielbiam flaczki
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na dietetyczną Nutellę!
-------------------
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Ja też lubię, a przepis z czystym sercem polecam, bo pyszne były, pozdrawiam.
UsuńGosiu wypróbowałam Twój przepis...pychaaa :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM
Kochana, a gdzie zdjęcie ?
Usuń