Jak już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania.
Składniki :
4 podłużne buraki
5 jaj
1 puszka groszku konserwowego
3 matyjasy
1 cebula
3 - 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości)
250 g majonezu
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo :
jajko, śledzie i szczypior do dekoracji
Sposób przygotowania :
Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimnej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.
Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu.
UWIELBIAM TĄ SAŁATKĘ , A MÓJ MĄŻ , TO JUŻ SIĘ NIE MÓWI. PIĘKNIE PODANA.
OdpowiedzUsuńRobię identyczną, moja Mama z Kowna, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZatem kresowiacy podtrzymują tradycję :)
Usuń