Składniki:
0,5 kg dyni
3 małe podłużne buraki
150 g sera feta
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
czarny pieprz i sól morska do smaku
4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyzeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem, posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić w piekarniku na półce obok naczynia z dynią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć dynię, a buraki pozostawić na kolejne 15 minut. Dynię i buraki wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia, pokroić w jednakową kostkę, przełożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę fetę oraz cebulę pokrojoną w krążki. Skropić całość dresingiem przygotowanym z oleju z pestek dyni, miodu, musztardy, soli i pieprzu, oregano i bazylii. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przeniknęły.
Można podawać .......Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia