A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba, który również polecam.
Składniki:
1,5 kg schabu b/k
Przyprawy:
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki soli
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyzeczki grubo mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku przeciśnięre przez praskę
4-5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1,5-2 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka przełożyć majonez i zalać go wodą. Dokładnie rozmieszać, dodać wszystkie przyprawy i schab. Przykryć, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Po tym czasie mięso odstawić na 12 godzin, po czym czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Po ostatnim gotowaniu mięso pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Utworzy się na nim po ładna przyprawowa pierzynka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Przyprawy to w sumie dowolna interpretacja, choć sól i majonez są obowiązkowe.
Taka wędlinkę możecie śmiało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Polecam i życzę smacznego!
Fantastyczny schabik. Przepis do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam i dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
Usuń