Składniki:
twarde mięsiste jabłka
cynamon
gałka muszkatołowa
mielone goździki
1 łyżka miekkiego masła
Sos:
200g cukru
100g masła
150 g słodkiej śmietany 36%
Bita śmietana:
250 g słodkiej śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
mięta
owoce goi
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Nałożyć na ręce masło i natrzeć nim jabłka. W miseczce połączyć cynamon z gałką i sproszkowanymi gożdzikami. Tak przygotowaną mieszanką posypać jabłka. Wstawić do piekarnika nastawionego na
W międzyczasie przygotować sos...Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, skarmelizować na złoty kolor. Cukru nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem, żeby się równomiernie rozpuszczał. Proces karmelizacji trwa ok. 10 minut.
Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko go wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z palnika i mieszając energicznie trzepaczką wlewać powoli śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier puder. Jabłka podawać polane sosem obłożone bitą śmietaną posypaną owocami goi lub rodzynkami .
Smacznego!
Witaj Gosiu, dawno takich jabłek nie jadłam. To jest dobry pomysł ! Proste, tanie, zdrowe, pyszne same walory ...jutro będę je robić i na pewno zaskoczę męża, który ostatnio marudzi, że ciągle robię to samo w kółko ;) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń