piątek, 2 czerwca 2017

Sałatka wiosenna do obiadu

Obiad z ziemniaków i mięsa do sałatki mogę mieć, obiadu bez sałatki czy surówki...NIGDY! Pamiętam jak ładnych parę lat temu pojechałam do moje koleżanki i ta do schabowego i ziemniaków, na moje pytanie"gdzie surówka", podała mi musztardę....O nie, nie. My w domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną  pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania.



Składniki:

1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka)
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryki żółtej
kilka plasterków chili
1 ogórek   gruntowy polski
1 pomidor malinowy polski
garść listków świeżej bazylii


Dressing:

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu spirytusowego
sól ipieprz do smaku


Wykonanie:

Warzywa umyć i pokroić... ( sałatę porwać). W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu polać nim sałatkę przed samym podaniem, wymieszać i serwować. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Bardzo kolorowa a ja lubię gdy na talerzu nie jest nudno :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...