piątek, 23 czerwca 2017

Ogórki małosolne

Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne.


Składniki:
1 kilogram  średnich równych ogórków
1 litr wody
1 kopiasta łyżka soli kamiennej
2-3 ząbki czosnku
2 solidne gałązki kopru


Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, odkroić końcówki( dzięki temu szybciej się zakiszą). Na dno słoika włożyć gałązkę kopru i ciasno poukładać ogórki, poprzetykać je plastrami czosnku i koprem. W garnku zagotować wodę z solą, rozmieszać i tak przygotowanym roztworem zalać ogórki.
Po upływie 24 godzin są gotowe do jedzenia. Idealnie smakują z  domowym smalcem. Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają te ogóreczki, muszę przyznać, że takich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celino, takich czyli jakich ?:) To bardzo zwyczajny przepis, pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

      Usuń
  2. Uwielbiam małosolne ze smalczykiem wlaśnie, poezja

    OdpowiedzUsuń
  3. Malosolniaczki muszą być obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mołosolne, robie dopiero jak mam swoje, kupne są na chemii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj nastawiłem i tez obcinam końcówki, wtedy się mniej czeka.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...