Składniki na placki:
2 cukinie (700g)
garść liści lubczyku
1 ząbek czosnku
2 jajka
2-3 łyżki mąki
szczypta kurkumy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
1/2 papryczki chili
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
sol i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie połączyć składniki. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni z olejem. Ja lubię , kiedy placuszki są rumiane. W międzyczasie przygotować sos, łącząc jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym drobno chili i porwanymi listkami bazylii. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Można do sosu dodać również odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Będzie miał wtedy smak słodko-kwaśny. Smacznego:)
Też takie robię, tylko mam pytanie odnośnie tego lubczyku. Bo u mnie w domu mówimy na to magi. Czy to to? Bo mam w ogrodzie.
OdpowiedzUsuńKasiu, to dokładnie to samo, obie nazwy są poprawne. Pozdrawiam.
UsuńKpie cukinię i dzisiaj zrobię :) W tle widzę jeszcze jakąś sałatkę, a nic o niej nie piszesz haha :)
OdpowiedzUsuńWarzywa z winegretem. Sałatka jest na blogu https://gosiazwrocka.blogspot.com/2017/06/saatka-wiosenna-do-obiadu.html.
UsuńDzięki za spostrzegawczość , zapomniałam wrzucić link. Pozdrawiam Bożenko :)
Moja Luba się tym zajada, ja niekoniecznie, choć zjem to wole ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńA ja lubię wszystkie placki i tyle w temacie:) Ściskam Żonkę:)
Usuń