Dla lubiących kapuchę, wiosna to cudowny okres. Młode główki dostępne na każdym straganie w coraz to niższych cenach zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego. Nie dość, ze tanie, to jeszcze smaczne i zdrowe Dzisiaj zapraszam na kapustkę do obiadu, ale zapewniam, że sama smakuje równie wybornie jak ze schabowym czy kurczakiem... polecam.
Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1 młoda cebulka
1 średni pomidor( u mnie malinówka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do
smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, zszatkować i przełożyć do
garnka, zalać zimną wodą do połowy wysokości kapusty, przykryć i gotować prawie do miękkości (około 20 minut). Zdjąć pokrywkę
i odparować nadmiar wody, dodać masło i pokrojone cebulę oraz pomidora. Doprawić
solą, pieprzem, na koniec wrzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Można dodatkowo dolać na końcu około 1/3
szklanki słodkiej śmietany. Ja zrobiłam tym razem bez, choć obie wersje
polecam...Smacznego :)
Też taka robię i powiem szczerze, ze nigdy nie mam dość :) Podrawia i dzięki za fajne przepisy Gosiu :)
OdpowiedzUsuńMarta, dziękuje za kolejne odwiedziny :) A co do przepisu, to jest znany i prosty, choć spotkałam się ze smalcem zamiast masła. Pozdrawiam...
UsuńDzisiaj miałem taka do obiadu tylko chyba bez pomidora,smaczna nawet bardzo.
OdpowiedzUsuńTeraz taki czas, ze wszyscy miłośnicy kapuchy ją robią:) A co to znaczy, ze nie wiesz czy z pomidorem? Nie masz smaku ? Uściski dla Żonki :)
UsuńUwielbiam taką kapustkę.
OdpowiedzUsuńZatem trzeba zrobić. Duża dziewczynka już jesteś :)
Usuń