Składniki:
70 dkg wątróbki drobiowej
2 bułki pszenne
2 jajka
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła.
Domowy pasztet smakuje wyśmienicie! Też czasami piekę :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości :) muszę zrobić.
OdpowiedzUsuń