Składniki:
1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek
1 duża cebula
300 ml gęstej, kwaśnej śmietany
kilka gałązek koperku
sól do smaku
ziemniaki z wody, ilość wg uznania
Sposób wykonania:
Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać
W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego :)
Ależ to musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńJadłam taka sałatke w Białymstoku. Pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Zaraz robię!!! Nie mam co prawda opieniek, ale inne grzybki już ugotowane.
OdpowiedzUsuń