niedziela, 23 marca 2014

Opieńki w śmietanie na zimno

Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było u mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam.




Składniki:

1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek
1 duża cebula
300 ml gęstej, kwaśnej śmietany
kilka gałązek koperku
sól do smaku
ziemniaki z wody, ilość wg uznania



 Sposób wykonania:

Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać



W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać.


                                                                Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Ależ to musi być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taka sałatke w Białymstoku. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis. Zaraz robię!!! Nie mam co prawda opieniek, ale inne grzybki już ugotowane.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...