poniedziałek, 31 marca 2014

Makaron z beszamelem i szpinakiem

Szybki, smaczny obiad robiony w trzech garnkach jednocześnie....sos, makaron i szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i niedrogie.



Składniki:

200 g makaronu muszle
1 łyżeczka oliwy

250 g mrożonego szpinaku
2 jajka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1  pomidor
sól do smaku

Beszamel:

1 łyżka maki
1 łyżka masła
około 3/4 szklanki mleka
50 g sera morskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku

Dodatkowo;

1 duży dojrzały pomidor + przyprawy




Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie  z łyżeczką oliwy, odcedzić.

Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. 

BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową i sól. Zagotować i  odstawić. 

Na półmisek wyłożyć makaron w formie wianuszka, do środka i na górne boki wlać beszamel. Porozkładać dookoła pokrojonego  w kostkę pomidora i kulki  zrobione ze szpinaku. Udekorować  listeczkami pietruszki i podawać... Smacznego.


 Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...