SKŁADNIKI;
2 płaty marynowane matiasa
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka
1 mała czerwona cebula
1 ogórek kiszony
kilka liści sałaty
kilka listków pietruszki do dekoracji
SOS:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia ,( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w plastry. Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą i piórkami cebuli.Składniki na sos połączyć ze sobą i łyżeczką nanieść na sałatkę.
Udekorować listkami pietruszki odstawić na 10-15 minut w celu przemacerowania się smaków, podawać....Smacznego
Robię dokładnie tak samo, ale ... ze śledziem (filetem) solonym zalanym olejem - a do tego sos musztardowy, śmietana, vinegret lub majonez :)
OdpowiedzUsuń