Zupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis.
Składniki:
1 korpus z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
kawałek selera korzeniowego
2-3 ziemniaki
6 kiszonych ogórków
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
pęczek koperku
natka pietruszki do dekoracji
100 g gęstej kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
1,5-2 l wody
Sposób wykonania:
Do garnka włożyć umyty korpus, listki laurowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i seler. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie.Na koniec wyjąć korpus, dodać starte na grubych oczkach ogórki i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko pokrojonym koperkiem. Podawać gorącą z kleksem gęstej śmietany i listkami natki pietruszki.Smacznego.
Ależ apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ogórkową:) fajny kubek:D
OdpowiedzUsuń