To sos z kategorii tych, które pasują do niemal wszystkiego. Ja ostatnio podłam go do gołąbków i kotletów ziemniaczanych.
Składniki:
300 g pieczarek
garść suszonych podgrzybków
100 ml słodkiej śmietany
szklanka wody
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka masła
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu.Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą. Gotowe.
Jeden z moich ulubionych sosów! :)
OdpowiedzUsuńMoich też :)
OdpowiedzUsuń