środa, 26 marca 2014

Zupa pomidorowa

Kultowa Polska zupa?... można polemizować, która z nich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest  wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję


Składniki:

1 korpus z kurczaka
1 marchewka
1/3 selera
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati 
sól,pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki
szczypta suszonego oregano
natka pietruszki
1 łyżka cukru
100 g śmietany
około 2 l wody

Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować do momentu, aż się rozpadną...można zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. 
Podawać z makaronem, śmietaną i listkami pietruszki. Smacznego.

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować do momentu, aż się rozpadną...można zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. 

Podawać z makaronem, śmietaną i listkami pietruszki. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...