niedziela, 2 marca 2014

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

 Takie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek.



Składniki na kotlety :

700 g ugotowanych ziemniaków
                                                                                                    2 jajka
1 mała czerwona cebula
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
kilka płatków chili
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sos :
                                                                                     
duża garść suszonych podgrzybków
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 szklanka wody
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę, dodać umyte suszone pokruszone grzyby i gotować do miękkości, około 15-20 minut. Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
Podawać gorące z listeczkami pietruszki. Smacznego


6 komentarzy:

  1. Również uwielbiam takie kotleciki, jadłam i polecam.
    Robiłam też kiedyś kotlety z chleba.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chleba ?Hm, to brzmi ciekawie. Dzięki za wizytę i komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ rewelacyjnie się prezentują, jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o opinię czy smakowały. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Też lubię takie kotleciki, są pyszne i zawsze się udają. Pozdrawiam niedzielnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, tutaj nie ma co popsuć, również pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...