niedziela, 30 marca 2014

Pasta z kurczaka i jajek

Nie lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi pyszna pasta. Nie ma jej za wiele, ale to i dobrze, bo najlepsza jest świeżo zrobiona. Polecam, bo można ją zrobić również z kurczaka z rożna, czy duszonego na patelni. Z gotowanego jednak można jej nadać pożądany smak, gdyż  kurczak nie jest tak nasączony przyprawami i taką pastę lubię najbardziej.....Polecam.


Składniki:

1 udko z kurczaka (250 g)
3 jajka
1 cebula
5 cm świeżego ogórka
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
kilka płatków chili
sól i pieprz i szczypta kurkumy do smaku
1 łyżka oleju


Sposób przygotowania:

Udko ugotować (ja miałam z rosołu) i obrać ze skóry. Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wszystkie składniki  przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach.Wymieszać z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i odciśniętym z soku drobno pokrojonym ogórkiem.


Ponownie wymieszać i podawać...Smacznego.

2 komentarze:

  1. Fajna pasta,nie robiłam nigdy pasty z kurczaka więc ta tym bardziej mnie zaciekawiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo łatwa, szybka i tak jak pisałam w poście nie jem kupnych pasztetów, past, metek itp. Pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny i komentarz.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...