środa, 5 marca 2014

Faworki

Faworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto powiedział, że nie można ich usmażyć w każdym innym dowolnym terminie :)



Składniki:

2 szklanki mąki wrocławskiej
6 żółtek
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
35 ml czystej wódki
olej do smażenia ( około 1 l)
cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, sol i wódkę. Zagnieść ciasto, a następnie wybijać je wałkiem minimum 10 minut. Ciasto podzielić na części, każdą cienko rozwałkować i  pokroić na paski, Paski  pośrodku przeciąć  i przewinąć. Tak przygotowane smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju n Usmażone przełożyć na ręczniki papierowe, a dopiero po tym na talerze. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam Faworki,chociaz sa tak kaloryczne moge je jesc codziennie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię, ale zbyt często ich nie robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka, jak tu ladnie u Ciebie na blogu Gosiu i jak smakowicie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko, bardzo miło mi Ciebie ponownie gościć. Pozdrawiam,

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...