niedziela, 18 maja 2014

Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym

Czas nas szparagi nie trwa długo, więc trzeba korzystać z czasu, który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi zielone, choć z białych też bardzo lubię zupę krem. Dzisiaj polecam zielone pieczone w sosie czosnkowo- ziołowym. Pysznie było.


Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
kilka gałązek tymianku

papier do pieczenia



Sos:

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki  majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego lubczyku
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka świeżej mięty
sól i  pieprz do smaku
szczypta cukru


Dodatkowo :

Kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków natki pietruszki



Sposób przygotowania :

Szparagi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Papier zwijamy w paczuszkę i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru.



Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na talerz bez sosu, który zgromadził się podczas pieczenia. Polewamy sosem czosnkowo-ziołowym, dekorujemy połówkami pomidorków i listkami pietruszki....podajemy. Smacznego.



Przepis bierze udział w akcji:  Szparagi

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...