sobota, 20 grudnia 2014

Puszyste mufiny z borówką

Trudno ich nie nazwać inaczej, jak właśnie puszystymi, bo takie właśnie były. Podwoiły swoja objętość i wylały się z papilotek tworząc dookoła fikuśne  falbanki. Na początku miałam je odciąć, ale doszłam do wniosku, że w sumie wyglądają nieźle, są inne. Odwróciłam moje łakocie do "góry nogami"a efekty przdstawiam ponizej.



Składniki na 12 mufin:

2 szklanki mąki wrocławskiej
3/4 szklanki cukru
120 g masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyzeczka sody
szczypta soli

Dodatkowo:

200 g borówki
cukier puder
listki melisy


Sposób przygotowania:

Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać mleko i roztrzepane widelcem jajka. Polączyć łyżką w calość. Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sol.  Do miski z suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki. 


Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C  i piec przez około 20-25 min. do umownego "suchego patyczka". 


Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. Udekorować borówką, listkami melisy i podawać. 


Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Piękne i pewnie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przepis sprawdzony, choć foremki okazały się niewiedzieć czemu zbyt małe, pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...