Składniki:
400 g grubej kaszy jęczmiennej
600 g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy tandori masala
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i przekręcić przez maszynkę na dużych oczkach, przełożyć do kaszy.
Cebulę obrać, drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka.
Tak przygotowaną kaszankę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, przykryć garnek i wyłączyć gaz.Kaszanka powinna się parzyć około 20 minut. Jest gotowa do jedzenia, ale ja najbardziej ją lubię podsmażoną na patelni na oleju z odrobiną masła.
Zapraszam do wypróbowania przepisu, życząc jednocześnie Smacznego.
hm... 1 łyżeczka przyprawy tandori masala - i to ma być polski wyrób garmażeryjny???
OdpowiedzUsuńKaszanka nie ma tylko i wyłącznie polskich konotacji. Jest robiona w wielu krajach świata.Niemczech, Słowacji, Hiszpani, na Węgrzech. W każdym z nich dodaje się inne przyprawy, zatem nie rozumiem Pani/a zdziwienia, pozdrawiam.
UsuńGosiu jeszcze takiej nie jadłam, bardo mi się spodobał przepis, bo jest prosty.
UsuńNa pewno ją zrobię tylko znajdę tą przyprawę ! Apetycznie wygląda i zapewne smakuje, pozdrawiam :)
Jest pyszna Iwonko, a tandori masala jest dostępna w necie, Pozdrawiam.
UsuńA gdzie wyrzoski,skorki gotowane, serduszko, płucka, podgardle?-to wszystko ma być gotowane i zmielone przez maszynkę.Pani Gosiu robi Pani zwykła kaszę w jelitach! To nie kaszanka,krupniok -pychota!
OdpowiedzUsuńmoże i kasza w jelitach ale smakowo jak najlepsza kaszanka.
UsuńPani Weroniko
UsuńZ całym szacunkiem, ale tego co Pani przytoczyła w komentarzu nie dodam nigdy. Po to robię sama, żeby określić jej smak. Wątróbka, cebula i przyprawy dają niesamowitego kopa i mi to wystarczy.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
UsuńAnonimowy27 stycznia 2017 19:33
Też tak myślę, Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
Pani Weroniko, Pani przepis, to chyba raczej na pasztetową. Płucka, serce , podgardle. Mój Tato przy świniobiciu, dodaje takie rzeczy właśnie do pasztetowej.
UsuńAgnieszko, niektórzy faktycznie robią tak kaszankę, ale ja uważam, że mój przepis jest super i będę go bronić. Teraz mam w planie zrobienie kolejnej kaszanki, z dodatkiem boczku, ale nigdy jakieś skórki, czy inne tam. Pozdrawiam i dzięki za komentarz.
UsuńDo dobrej kaszanki trzeba koniecznie dac watrobe, pluca i podgardle, ugotowane i zmielone, a kasze parzy sie rosolem. Do polskiej kaszanki nie dodaje sie przypraw indyjskich, ale czasem mozna zmienic jak ktos lubi.
OdpowiedzUsuńSzanowny Anonimie. Kaszanka,jak napisałam w swoim pierwszym komentarzu pod tym postem, to nie wyrób Polski. Robiona jest w wielu krajach, zatem i przyprawy są rożne. To jest kaszanka domowa, w mojej wersji. Pozdrawiam. ps. Co do rosołu, to się zgadzam i niebawem, taka wrzucę na bloga.
Usuń