piątek, 11 lipca 2014

Tort orzechowo-migdałowy

Tortów nie robię zbyt często, gdyż wychodzę z założenia, że są na specjalne okazje, ale taka właśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :)



Składniki na ciasto :

5 jaj
⅔ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
⅔ szklanki cukru 
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę:


200 g masła orzechowego
200 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki czystej wódki

Poncz:


   szklanki przegotowanej wody 

1 łyżeczka  granulowanego kakao
sok z połowy cytryny

Posypka:


50 g orzechów włoskich

50 g migdałów
1 łyżka kakao





Sposób przygotowania:

Obie mąki wraz z proszkiem  przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło orzechowe utrzeć  z cukrem pudrem  i 3 łyżkami wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce  ubić  na sztywno bitą śmietanę, dodać puder i delikatnie połączć z masą orzechową. 




Wyjąć biszkopt z formy  i przekroić długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić  młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 


Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą.

Smacznego.

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...