Uwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :)
Składniki na ciasto:
4 żółtka
300 g maki
150 g masła
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
500 ml słodkiego mleka 3,2 %
2 łyżki masła
Kruszonka:
60 g cukru
60 g mąki
Dodatkowo:
300 g truskawek
300 g rabarbaru
3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, aż ciasto nie będzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar umyć, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypać cukrem, wymieszać i odstawić.
W międzyczasie przygotować z podanych składników budyń, przestudzić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki pod przykryciem foli na minimum 12 godzin, aby masa budyniowa stężała.
świetnie wygląda, pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Naprawdę polecam, bo było pszepyszne, teraz czas na jagody :)
Usuń