Jeśli macie okazję kupić rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam.
Składniki na ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
80 g masła
120 g drobnego cukru
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczomej
Dodatkowo:
1 budyń śmietankowy
300 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
150 g rabarbaru
150 g truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru
listki mięty
cukier puder
150 g rabarbaru
150 g truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru
listki mięty
cukier puder
Wykonanie:
Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać cukier, masło i proszek budyniowy rozpuszczony w mleku. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek.
Babeczki wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180ºC i piec przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić. Udekorować pozostałymi truskawkamii , cukrem pudrem i listkami mięty. Smacznego :)
Prezentują się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń