sobota, 19 lipca 2014

Puszysty omlet z truskawkami

Idealny na śniadanie, zwłaszcza w leniwe sobotnie czy niedzielne poranki. Ja zresztą robię go również na kolacyjki, bo zwyczajnie bardzo lubię. Zastępuje również deser, gdy pod ręką nie mamy akurat żadnego wypieku.



Składniki:

2 duże jajka kurze
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki słodkiego mleka
2 łyżki wody gazowanej
1 łyżeczka maki pszennej
1/2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

świeże truskawki
listki mięty
tarta gorzka czekolada
cukier puder
słodka śmietana
olej do smażenia
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. W misce z odrobiną soli ubić białka na sztywno. Żółtka, mleko,śmietanę, wodę, mąkę i cukier połączyć w oddzielnym naczyniu, dodać do nich ubite białka. Dokładnie łyżką połączyć składniki. Rozgrzać teflonową patelnie, wlać łyżkę oleju, dodać łyżeczkę masła i wlać masę omletową. Gdy boki będą się lekko ścinać, łyżką podważać ściętą masę w kierunku środka patelni, jednocześnie przelewaając jeszcze tę nie ściętą jej środka na boki. Na koniec przykryć pokrywką i smażyć jeszcze około 2-3 minuty.
Wyjać na talerz, lekko przestudzić. Polać słodką śmietaną, udekorować pokrojonymi truskawkami, pudrem, startą czekoladą i listkami mięty.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...