Składniki na ciasto :
5 jaj
⅔ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
⅔ szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
200 g masła orzechowego
⅔ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
⅔ szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
200 g masła orzechowego
200 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki czystej wódki
Poncz:
⅔ szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka granulowanego kakao
sok z połowy cytryny
Posypka:
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki czystej wódki
Poncz:
⅔ szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka granulowanego kakao
sok z połowy cytryny
Posypka:
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Obie mąki wraz z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 o C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem i 3 łyżkami wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno bitą śmietanę, dodać puder i delikatnie połączć z masą orzechową.
Wyjąć biszkopt z formy i przekroić długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą.
Smacznego.
cudny!!!
OdpowiedzUsuńI pyszny :) Dziękuję za odwiedzenie bloga.
OdpowiedzUsuń