wtorek, 15 lipca 2014

Sernik truskawkowy z galaretką

Co prawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do  wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam.



                                  Składniki na biszkopt:

3 jajka + 1 zółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek zmielonych migdałów
szczypta soli

Składniki na masę serową:

300 ml śmietany kremówki
3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
4 łyżki cukru pudru 
4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
100 g startej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

truskawki
kilka listków mięty lub melisy
kilkanaście porzeczek
1 galaretka truskawkowa


Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem  przesiać do miski, dodać zmielone migdały.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodawać serki cały czas mieszając. Dodać zmiksowane truskawki, startą czekoladę i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjąć papier ze spodu i ponownie umieścić  w blaszce. Przygotowaną masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego.

1 komentarz:

  1. Idealny sernik na upalne dni :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...