Składniki na biszkopt:
3 jajka + 1 zółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek zmielonych migdałów
szczypta soli
Składniki na masę serową:
300 ml śmietany kremówki
3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
100 g startej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
truskawki
kilka listków mięty lub melisy
kilkanaście porzeczek
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodawać serki cały czas mieszając. Dodać zmiksowane truskawki, startą czekoladę i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjąć papier ze spodu i ponownie umieścić w blaszce. Przygotowaną masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego.
Idealny sernik na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.