Składniki:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
8 łyżek kakao
6 dużych jaj
1 i 1/2 kostki margaryny lub masła
3/4 szklanki mleka
1 garść wiśni z zalewy spirytusowej
1 garść rodzynek
1 garść orzechów
Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, mleko i kakao.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu połączenia wszystkich składników.Masa musi być jednolita i błyszcząca.
Masę przelewamy do miski pozostawiając w garnku 1/2 szklanki do polania ciasta.Do pozostałej masy dodajemy kolejno po jednym żółtku i ciągle miksując dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
W osobnej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywno i delikatnie łyżka dodajemy je do pozostałych składników.Nie używamy już miksera, żeby piana nie opadła. Na koniec dorzucamy wiśnie i rodzynki.
Masę przekładamy do 2 prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków).
Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut.
Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego!
Gosiu pyszny przepis...zaraz będę robić...fajnie mięć zaprzyjaźniona stronkę nie muszę dużo główkować co piec i gotować ....dziękuję :) <3
OdpowiedzUsuńIwonko, cieszę się, ze do mnie zagladasz, a przepis wielokrotnie sprawdzony, więc z czystym sumieniem polecam.Miłego dnia.
Usuń