sobota, 12 lipca 2014

Sałatka z pieczoną wątróbką i pomarańczami

Zapraszam na kolejna sałatkę z wątrobką drobiową . Po tej z makaronem, proponuję wersję bardziej, że tak powiem zieloną z dodatkiem rzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam.


Składniki:

10 dużych wątróbek drobiowych
150 g rukoli
50 g radachio
1 duża pomarańcza
1 czerwona cebula
pęczek dużych rzodkiewek
garść rzeżuchy

*
1 łyżka masła
sól, pieprz i majeranek do smaku

Sos:

Sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
kilka płatków chili
1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. 

Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim  sałatkę.



Można podawać....Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...